Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

A fost lansată campania paneuropeană 2016-2017: Locuri de muncă sănătoase pentru toate vârstele

16.04.2016

În 15 apr 2016, la Bruxelles, Comisia Europeană și Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă (EU-OSHA), în colaborare cu președinția neerlandeză a UE, au lansat o campanie paneuropeană cu durata de doi ani: Locuri de muncă sănătoase pentru toate vârstele, care este cea mai mare campanie mondială în acest domeniu. Concentrată pe munca sustenabilă și securitatea și sănătatea la locul de muncă în contextul îmbătrânirii forței de muncă, campania atrage atenția la timp asupra faptului că tinerii lucrători de astăzi sunt lucrătorii în vârstă de mâine.

 

Campania se axează pe întreprinderile din Europa (atât private, cât și publice) și necesitatea de a promova munca sustenabilă și îmbătrânirea în condiții bune de sănătate încă de la începutul vieții profesionale. Procedând astfel, întreprinderile vor proteja sănătatea lucrătorilor lor până la vârsta de pensionare și după aceasta, dar și propria lor productivitate.

 

Comisarul Thyssen a subliniat actualitatea subiectului acestei campanii: „Într-o perioadă în care au loc discuții importante privind peisajul viitor al problemelor de securitate și sănătate din UE, această campanie este extrem de relevantă. Trebuie să începem de pe acum să răspundem necesităților viitoarelor locuri de muncă și lucrătorilor din Europa. Locurile de muncă au de câștigat pe planul productivității dacă răspund provocărilor îmbătrânirii forței de muncă. Acesta este un lucru bun pentru lucrători și pentru întreprinderi.”

 

Reprezentantul președinției neerlandeze, Lodewijk Asscher, a subliniat necesitatea de a face ca piața forței de muncă să fie sustenabilă pentru viitor. „Campania contribuie la realizarea acestui obiectiv. Avem nevoie să stimulăm angajatorii și lucrătorii să investească în capacitatea de inserție profesională. În cele din urmă, mobilizarea cetățenilor va obține întotdeauna cele mai bune rezultate. Aceasta dinamizează cetățenii, indiferent de vârstă. În acest context, trebuie să se acționeze, fără îndoială, de la începutul până la sfârșitul vieții active. Cu cât vom începe mai devreme, cu atât vom beneficia mai mult timp de sănătate și vitalitate și vom face față mai ușor schimbărilor. Este posibil ca locurile de muncă de astăzi să nu existe în viitor sau să fie foarte diferite de cele actuale. Prin urmare, este important să nu așteptăm până când se întâmplă acest lucru, ci să ne pregătim corespunzător în timp util.”

 

Christa Sedlatschek, directoarea EU-OSHA, a subliniat argumentul care justifică tema prezentei campanii: „Concentrându-se asupra muncii sustenabile de-a lungul vieții profesionale, nu numai lucrătorii au posibilitatea de a-și proteja mai eficient sănătatea, ci și întreprinderile pot obține beneficii majore. Lucrătorii sănătoși sunt lucrători productivi și lucrătorii productivi sunt esențiali pentru orice organizație eficace: aceasta este o situație avantajoasă pentru ambele părți. Prin urmare, apreciem în mod deosebit cooperarea dintre EU-OSHA și punctele noastre de contact, partenerii oficiali ai campaniei și partenerii din mass-media și le mulțumim pentru toate eforturile depuse în campaniile anterioare. Așteptăm cu interes să colaborăm din nou cu ei în următorii doi ani.”

 

Campania are patru obiective:

 

-să promoveze munca sustenabilă și îmbătrânirea în condiții bune de sănătate încă de la începutul vieții profesionale;

 

-să sublinieze importanța prevenirii riscurilor pe tot parcursul vieții profesionale;

 

-să sprijine angajatorii și lucrătorii (inclusiv din întreprinderile mici și mijlocii) prin furnizarea de informații și instrumente pentru gestionarea siguranței și sănătății la locul de muncă în contextul îmbătrânirii forței de muncă;

 

-să faciliteze schimbul de informații și de bune practici.

 

Tema acestei campanii se bazează pe un proiect al Parlamentului European condus de EU-OSHA, intitulat „Munca mai sigură și mai sănătoasă la orice vârstă”, precum și pe diverse alte rapoarte ale EU-OSHA privind siguranța și sănătatea în contextul îmbătrânirii forței de muncă. Ca parte a acestei noi campanii, EU-OSHA  a publicat, de asemenea, un ghid online privind gestionarea siguranței și sănătății în contextul îmbătrânirii forței de muncă 

 

 

Context 

 

Campania Locuri de muncă sănătoase pentru toate vârstele 2016-2017 crește nivelul de sensibilizare cu privire la importanța unei bune gestionări a securității și sănătății la locul de muncă și a prevenirii riscurilor pe parcursul vieții profesionale, precum și a adaptării activității profesionale la capacitățile individuale, fie la începutul sau la sfârșitul carierei unui lucrător. Ca și în campaniile anterioare privind locurile de muncă sănătoase, aceasta este coordonată la nivel național de către punctele de contact ale EU-OSHA și susținută de partenerii oficiali ai campaniei și partenerii din mass-media.

 

Campania a fost lansată la data de 15 aprilie 2016. Datele-cheie din calendarul campaniei includ Săptămânile europene pentru sănătate și securitate la locul de muncă (octombrie 2016 și 2017) și ceremonia de decernare a Premiilor pentru bune practici în materie de locuri de muncă sănătoase (aprilie 2017). Campania se va încheia cu summitul intitulat „Locuri de muncă sănătoase” (noiembrie 2017), la care toți cei care au contribuit la campanie se vor reuni cu EU-OSHA pentru a lua cunoștință de realizările campaniei și de lecțiile învățate.

 

Agenția Europeană pentru Sănătate și Securitate în Muncă (EU-OSHA) contribuie la transformarea Europei într-un loc mai sigur, mai sănătos și mai productiv pentru muncă. Agenția cercetează, dezvoltă și distribuie informații fiabile, echilibrate și imparțiale privind siguranța și sănătatea și organizează campanii de sensibilizare paneuropene. Instituită de Uniunea Europeană în 1994 și având sediul la Bilbao, în Spania, agenția reunește reprezentanți ai Comisiei Europene, ai guvernelor statelor membre, ai organizațiilor patronale și de lucrători, precum și experți recunoscuți din statele membre ale UE și din afara acesteia.

 

https://www.healthy-workplaces.eu/ro/videos

 

Enterprise Europe Network

Constanţa 19/04

8°C

acum
vânt 11 kmh din SE
vizibilitate 10 km

9°C

max

9°C

min

11°C

max

9°C

min

emis înCurs valutar BNR 19/04

EUR
4.9764
0.00%
GBP
5.8125
-0.06%
USD
4.6687
+0.13%
IFR
4.9702
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic