Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

11,9 miliarde EUR pentru îmbunătăţirea conexiunilor de transport europene

15.09.2014

Comisia Europeană a invitat statele membre să propună proiecte care să beneficieze de finanţare UE în valoare de 11,9 miliarde EUR pentru a îmbunătăţi conexiunile de transport europene. Aceasta este cea mai mare tranșă de finanţare UE dedicată vreodată infrastructurii de transport. Ofertele statelor membre sunt așteptate până la data de 26 februarie 2015.

Finanţarea va viza prioritar 9 coridoare majore de transport, care, în ansamblul lor, vor constitui o reţea centrală de transport și vor reprezenta suflul vital al economiei pieţei unice (a se vedea harta din anexă). Finanţarea va înlătura sectoarele cu trafic îngreunat, va revoluţiona conexiunile dintre est și vest și va eficientiza operaţiunile de transport transfrontalier pentru întreprinderile și cetăţenii din întreaga UE.

Siim Kallas, vicepreședinte al Comisiei și comisarul responsabil de transporturi, a declarat: „Transporturile au o importanţă fundamentală în realizarea unei economii europene eficiente, ceea ce înseamnă că investiţiile în conexiunile transporturilor menite să sprijine redresarea economică sunt mai importante ca niciodată. Zonele Europei care nu au conexiuni de transport bune nu vor crește sau prospera. Statele membre trebuie să profite de această oportunitate și să transmită solicitări de finanţare pentru a fi mai bine conectate, mai competitive și pentru a oferi cetăţenilor și întreprinderilor călătorii mai facile și mai rapide.”

Finanţarea UE în domeniul transporturilor s-a triplat, ajungând la 26 de miliarde EUR pentru perioada 2014-2020 (faţă de 8 miliarde EUR în perioada 2007-2013), în cadrul noului Mecanism pentru interconectarea Europei (MIE). Aceasta este prima tranșă din noua finanţare destinată transporturilor care urmează să fie pusă la dispoziţie.

Luate împreună, aceste aspecte – triplarea finanţării transporturilor combinată cu decizia de a concentra finanţarea pe principalele 9 coridoare majore de transport din UE – reprezintă cea mai radicală revizuire a politicii UE în materie de infrastructură de transporturi de la elaborarea sa în anii '80.

Noua reţea centrală, care urmează să fie stabilită până în 2030, va conecta:

  • 94 de porturi europene principale cu căi feroviare și rutiere;
  • 38 de aeroporturi principale cu căi feroviare din orașe mari;
  • 15 000 de km de linii de cale ferată, care vor fi modernizate pentru a se circula cu viteză mare;
  • 35 de proiecte transfrontaliere pentru a fluidiza traficul

Finanţarea va fi atribuită celor mai competitive proiecte și va viza preponderent nouă coridoare majore de transport din Europa.

Proiectele vor primi fonduri UE, dar trebuie să fie cofinanţate de statele membre. Rezultatele acestei selecţii de oferte și alocarea finanţării la proiecte vor fi anunţate în vara anului 2015.

Pentru mai multe informaţii
MIE (site-ul internet al DG MOVE): http://ec.europa.eu/transport/themes/infrastructure/ten-t-guidelines/project-funding/cef_en.htm

 

Documente

Enterprise Europe Network

Constanţa 29/03

22°C

acum
vânt 25 kmh din VNV
vizibilitate 10 km

21°C

max

13°C

min

15°C

max

10°C

min

emis înCurs valutar BNR 29/03

EUR
4.9695
-0.07%
GBP
5.8126
-0.07%
USD
4.6078
-0.02%
IFR
4.9683
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic