Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Tendințe în evoluția activității economice în perioada ianuarie - martie 2016

04.02.2016, Institutul Naţional de Statistică

-Stabilitate a activității în industria prelucrătoare și servicii

-Tendință de scădere a activității şi a numărului de salariați în construcții

-Scădere a prețurilor în comerțul cu amănuntul

 

Industria prelucrătoare

 

În cadrul anchetei de conjunctură din luna ianuarie 2016, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producției (sold conjunctural +1%). Pentru activitatea de fabricare a produselor de cocserie şi a produselor obținute din prelucrarea țițeiului se va înregistra tendință de creştere accentuată (sold conjunctural +57%), în timp ce pentru fabricarea tutunului tendința va fi de scădere (sold conjunctural ‐40%).

 

Pentru prețurile produselor industriale se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural ‐3%).

Referitor la numărul de salariați se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de ‐3% pe total industrie prelucrătoare.

 

Construcții

 

Potrivit estimărilor din luna ianuarie 2016, în activitatea de construcții se va înregistra pentru următoarele trei luni, scădere a volumului producției (sold conjunctural ‐24%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural ‐21%).

 

Managerii estimează scădere moderată a numărului de salariați (sold conjunctural ‐15%).

În ceea ce priveşte prețurile lucrărilor de construcții se preconizează scădere moderată a acestora (sold conjunctural ‐6%).

 

Comerț cu amănuntul

 

În sectorul comerț cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendință de scădere moderată a activității economice (sold conjunctural ‐11%).

 

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni relativă stabilitate a numărului de salariați (sold conjunctural +1%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unitățile comerciale va înregistra scădere moderată (sold conjunctural ‐15%).

 

Pentru următoarea perioadă, managerii societăților comerciale estimează scăderea prețurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural ‐16%).

 

Servicii

 

Conform estimărilor din luna ianuarie 2016, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relative stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural 0%).

 

În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariați (sold conjunctural +1%).

 

Conform opiniei managerilor, prețurile de vânzare sau de facturare ale prestațiilor vor avea tendință de relativă stabilitate (sold conjunctural ‐3%).

 

Pagini recomandate

Enterprise Europe Network

Constanţa 19/04

12°C

acum
vânt 18 kmh din SE
vizibilitate 10 km

12°C

max

10°C

min

11°C

max

9°C

min

emis înCurs valutar BNR 19/04

EUR
4.9764
0.00%
GBP
5.8125
-0.06%
USD
4.6687
+0.13%
IFR
4.9702
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic