Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Seminar de afaceri România - Turcia

comunicat1.jpg

25.11.2015

Bucureşti, 24 noiembrie 2015: Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) a organizat in data de 24 noiembrie, 2015, un seminar de afaceri pentru valorificarea oportunităţilor de afaceri bilaterale, oferite de piaţa românească. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Asociaţia Oamenilor de Afaceri Turci din România (TIAD) și a avut loc în marja vizitei delegaţiei Camerei de Comerţ şi Industrie Iskenderun în România.

Preşedintele CCIR, dl. Mihai Daraban, a vorbit despre rolul Turciei, ca principal partener comercial al României din afara UE: „Vizita E.S. Preşedintele Republicii Turce, domnul Recep Tayyip Erdoğan, în România şi, totodată, la sediul CCIR, a impulsionat creşterea numărului de companii turceşti pe teritoriul ţării noastre (…) în numai 5 luni s-au înfiinţat 255 de companii cu capital turcesc, astfel încât, în prezent, numărul acestora a ajuns la 14.277”. Preşedintele CCIR a amintit buna relaţie de cooperare cu Uniunea Camerelor și a Burselor de Mărfuri din Turcia (TOBB): “Anul acesta, Turcia a preluat oficial președinția G20, iar dl. Rifat Hisarcıklıoğlu, Preşedintele TOBB, a făcut posibilă participarea Camerei de Comerţ şi Industrie a României la Summitul Internaţional B20, din cadrul G20”.

E.S. Ambasadorul Turciei în România, dl. Osman Koray Ertaş, a subliniat importanţa României, ca partener strategic în raporturile economice, comerciale şi militare ale Turciei. „România este, pentru Turcia, cel mai mare partener comercial în zona Balcanilor şi un centru important pentru investiţii”, a spus ambasadorul, evidenţiind faptul că în ultimul an au fost lansate „cel puţin patru investiţii turceşti de amploare”. Ţinta comună stabilită de cele două state este de a atinge o cifră de afaceri bilaterală de 10 miliarde USD în cel mai scurt timp și se poate materializa prin încurajarea investiţiilor, participarea la târguri şi expoziţii şi consolidarea relaţiilor dintre oamenii de afaceri, prin organizarea unor schimburi de delegaţii, a completat E.S. dl. Osman Koray Ertaş.

Asociaţia Oamenilor de Afaceri Turci din România (TIAD) reuneşte 90% din oamenii de afaceri turci care activează în ţara noastră şi joacă un rol important în apropierea celor două comunităţi de afaceri. Preşedintele TIAD, dl. Murat Demiray, şi-a deschis prima afacere în România la începutul anilor `90. „La fel ca atunci, şi acum ne simţim ca acasă în România”, a spus preşedintele TIAD.

Cu acest prilej, preşedintele CCIR, dl. Mihai Daraban şi preşedintele TIAD, dl. Murat Demiray, au semnat un Protocol de colaborare între cele două organizaţii. Tot în cadrul seminarului de afaceri România-Turcia, vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Bucureşti, dl. Aurel Vainer şi preşedintele CCI Iskenderun, dl. Levent Hakki Yilmaz, au semnat un Protocol de colaborare.

Luând în considerare interesele comunităților de afaceri din România și Turcia, aceste demersuri urmăresc implicarea în inițiative menite să promoveze schimburile comerciale bilaterale și investițiile din industrie, reunind oameni de afaceri din toate sectoarele economiei.
La eveniment au mai participat: Consilierul Economic al Ambasadei Turciei la Bucureşti, dl. Mükerrem Aksoy, Preşedintele CCI Iskenderun, dl. Levent Hakki Yilmaz, precum şi reprezentanţi ai mediului de business din cele două ţări.

Informaţii de backgrund

Volumul schimburilor comerciale bilaterale dintre România şi Turcia era la sfârşitul anului 2014 de 4,3 miliarde euro, iar exporturile româneşti au depăşit 2,3 miliarde euro din valoarea totală. Investiţiile directe ale oamenilor de afaceri turci în România au fost de 508 milioane Euro, la 31 decembrie 2014. Astfel, Turcia ocupă locul 17 în clasamentul investiţiilor străine directe, conform BNR.
Potrivit estimărilor, investiţiile totale ale firmelor turceşti în România, directe şi indirecte depăşesc suma de 4 miliarde Euro (respectiv 5,5 miliarde dolari SUA).

Contact

Biroul Comunicare Publică, tel. 0374474373; 0213190085; 0374474375; fax: 0213190156; e-mail: bcp@ccir.ro

Pagini recomandate

Enterprise Europe Network

Constanţa 26/04

16°C

acum
vânt 22 kmh din NV
vizibilitate 10 km

16°C

max

11°C

min

15°C

max

11°C

min

emis înCurs valutar BNR 26/04

EUR
4.9765
0.00%
GBP
5.8018
-0.08%
USD
4.6373
-0.03%
IFR
4.9702
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic