Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Pachetul de legi privind achizițiile publice a fost adoptat de Parlamentul României

11.05.2016, Agentia Nationala pentru Achizitii Publice

Pachetul legislativ privind achizițiile publice a fost adoptat  de plenul Camerei Deputaților (cameră decizională), în prezența premierului Dacian Cioloș.

Din acest pachet legislativ fac parte proiectul de lege privind achizițiile publice (clasice), proiectul privind achizițiile sectoriale, proiectul de lege privind concesiunile de lucrări și concesiunile de servicii, precum și proiectul de lege privind remediile și căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziție publică, a contractelor sectoriale și a contractelor de concesiune și pentru organizarea și funcționarea Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor.

Principalele modificări aduse de noile legi privind achizițiile publice se referă la:

  • Schimbarea abordării în ceea ce privește modul de evaluare a ofertelor, scopul fiind obținerea celui mai bun raport preț-calitate. În realizarea acestui scop, autoritățile contractante vor avea de ales între patru criterii de atribuire, respectiv „prețul cel mai scăzut”, „costul cel mai scăzut” , „cel mai bun raport calitate-preț” sau „cel mai bun raport calitate-cost”, în funcție de particularitățile fiecărui contract.

  • Totodată, noul pachet legislativ conține prevederi prin care se va crește transparența procesului de achiziție, fiind introdusă obligația utilizării integrale a mijloacelor electronice în realizarea achizițiilor publice.

  • Introducerea Documentului unic de achiziție european (D.E.A.U.), care reprezintă o declarație pe proprie răspundere a candidatului/ofertantului, ca dovadă preliminară a îndeplinirii criteriilor de calificare și selecție iar ulterior, de principiu, doar ofertantul declarat câștigător va depune toate documentele originale doveditoare;

  • Reglementarea expresă și limitativă a cazurilor în care este permisă modificarea contractului de achiziție publică fără a fi nevoie de re-ofertare și de asemenea definirea conceptului de modificare substanțială a contractului;

  • Înființarea de unități de achiziție centralizată şi reglementarea prin legislația secundară a situațiilor și condițiilor în care autoritățile contractante achiziționează produse sau servicii de la unități de achiziții centralizate care furnizează activitățile de achiziție centralizate;

  • Reglementarea expresă a posibilității autorității contractante de a organiza consultări cu piața, anterior realizării unei achiziții, cu posibilitatea invitării la consultări a experților independenți, a autorităților publice și/sau a operatorilor economici;

    Bogdan Pușcaș, președintele Agenției Naționale pentru Achiziții Publice, a declarat: “Prin noul cadru legislativ, ANAP va verifica întreg procesul achiziției publice, de la prima nota justificativă până la ultima factură. Rolul nostru va fi extins și nu se va mai opri la momentul semnării contractelor, așa cum a fost până în prezent.

    Vom verifica și caietele de sarcini care astăzi sunt sursa multor probleme și suspiciuni. Vom orienta aceste caiete de sarcini pe indicatori de rezultat și nu vom mai permite copierea ad literam a unor cifre și soluții tehnice restrictive din studiile de fezabilitate.”

Pagini recomandate

Enterprise Europe Network

Constanţa 20/04

11°C

acum
vânt 32 kmh din NE
vizibilitate 10 km

11°C

max

8°C

min

14°C

max

7°C

min

emis înCurs valutar BNR 19/04

EUR
4.9764
0.00%
GBP
5.8125
-0.06%
USD
4.6687
+0.13%
IFR
4.9702
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic