Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Klaus Iohannis: Între România şi Slovacia există un potenţial deosebit de colaborare în industria auto, sectorul IT şi cel al telecomunicaţiilor

comunicat.jpg

13.10.2016

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, dl. Mihai Daraban, a deschis marţi, 11 octombrie 2016, Forumul de Afaceri România – Slovacia, organizat de CCIR în colaborare cu Slovak Investment and Trade Development Agency şi Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri.

În deschiderea forumului, preşedintele CCIR a salutat prezenţa Preşedintelui de Stat al Republicii Slovace, E.S. Andrej Kiska, la Camera de Comerţ şi a subliniat importanţa realizării unor conexiuni strânse între mediul de afaceri din România şi cel slovac: „ultimii cinci ani arată o dublare a schimburilor comerciale între ţările noastre. De asemenea, aş vrea să subliniez importanţa acestui forum şi prin prisma faptului că anul trecut am fost însoţit în Slovacia de o delegaţie de 25 de oameni de afaceri, delegaţie condusă de Preşedintele României, E.S. Klaus Iohannis. (…) Avem în România 644 societăţi cu capital slovac, cu un capital social subscris de 49,5 milioane de euro, 115 societăţi cu capital majoritar slovac şi active în România şi cred că acest lucru trebuie să ne îndrepte pe toţi în crearea unor clustere economice, astfel încât să putem să ne calificăm la licitaţii internaţionale în spaţiul Uniunii Europene şi, în mod special, în afara graniţelor UE”. Preşedintele CCIR a precizat, totodată, că trebuie conturată o strategie comună de a activa Dunărea ca rută comercială de maxim interes.
Cosmin Marinescu, Consilierul Prezidenţial – Departamentul Politici Economice şi Sociale, a transmis mesajul Preşedintelui României, E.S. Klaus Iohnanis: „Subliniez importanța pe care o acordăm, la cel mai înalt nivel, dezvoltării unor legături comerciale și investiționale tot mai strânse între economiile României și Slovaciei. În ultimii patru ani, comerțul dintre economiile noastre a crescut cu o medie anuală de circa 9%, ceea ce arată clar consolidarea relațiilor noastre comerciale.
(…) Salut participarea mediului de afaceri, de la reprezentanții companiilor mici și mijlocii, până la prezența unor mari companii, care pot fi deopotrivă vectori ai dezvoltării noastre. Am certitudinea că veți descoperi noi parteneri de afaceri și că veți putea valorifica noi oportunități, în sectoare precum energia, industria, transporturile și infrastructura. (…) Între România și Slovacia există un potențial deosebit de colaborare în domeniul industriei auto. Slovacia a înregistrat în ultimii ani progrese remarcabile, devenind un foarte important actor al industriei auto. În România, în ultimii zece ani, industria auto a crescut de la circa 4 miliarde de euro la peste 20 de miliarde în anul 2015. Putem avea asemenea progrese și în alte sectoare, cum ar fi sectorul IT și cel al telecomunicațiilor, acolo unde tinerii români sunt foarte bine pregătiți și reprezintă o resursă valoroasă pentru mediul de afaceri”.

Dl. Marinescu a subliniat totodată importanţa Strategiei UE pentru Regiunea Dunării în dezvoltarea economică şi socială a macro-regiunii dunărene şi a declarat că se doreşte o colaborare tot mai strânsă între camerele de comerţ şi industrie şi asociaţiile profesionale din ambele ţări pentru identificarea unor noi oportunităţi de colaborare.

Preşedintele de Stat al Republicii Slovace, E.S. Andrej Kiska, a mulţumit României pentru implicarea şi dezvoltarea legăturilor dintre cele state şi a vorbit despre relaţia strânsă de care se bucură România şi Slovacia: „Astăzi discutăm despre cum putem îmbunătăţi relaţiile de cooperare dintre noi, despre cum putem îmbunătăţi vieţile cetăţenilor. România este o ţară cu care avem multe lucruri în comun, iar la nivel bilateral avem o relaţie foarte bună. Sunt asemănări pe care le împărţim, dar există şi câteva diferenţe. Şi ţara noastră are o creştere foarte bună din punct de vedere economic. (…) Un aspect important este lupta împotriva corupţiei şi în acest sens sunt foarte multe lucruri pe care le putem învăţa din partea României. (…) Precizez şi că Slovacia este cel mai mare producător de maşini per capita din lume şi avem importante companii de software, fiecare cu peste 1 milion de utilizatori la nivel global. De asemenea, educaţia este o prioritate pentru Guvernul nostru şi, nu în ultimul rând, trebuie să amintesc cercetarea şi dezvoltarea şi oprirea emigrării spre alte state.”

Vicepremierul şi Ministru al Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, dl. Costin Borc, a declarat că „România merge pe un traseu încurajator din perspectiva creşterii economice, a consumului şi a investiţiilor. Aşadar, trebuie să găsim cele mai bune soluţii pentru a valorifica la potenţial maxim acest context favorabil atât economic, cât şi din punct de vedere al poziţionării României în context regional şi internaţional. Evenimentul de astăzi subliniază importanţa cooperării regionale în creşterea competitivităţii. (…) În ciuda progreselor ultimilor ani şi a tendinţei ascendente a mediului economic, România se confruntă în continuare cu o lipsă de încredere într-un viitor mai bun, atât în interiorul ţării, cât şi în afara graniţelor. Încrederea este esenţială pentru orice proiecţie economică a antreprenorilor care vor să-şi înfiinţeze sau să-şi dezvolte o afacere, a investitorilor străini sau ale ţărilor partenere, pentru intensificarea relaţiilor de cooperare economică. De aceea, Guvernul din care fac parte lucrează de câteva luni de zile la o viziune pentru România, pe care am intitulat-o „România Competitivă”, o viziune prin care să încercăm să dăm României, românilor şi partenerilor din ţară şi din afara graniţelor încredere în viitor, printr-o viziune coerentă de dezvoltare economică. Demersul nostru este unul prin care ne dorim să creştem economia în mod sustenabil, cu minimum 5% pe an până în 2020, prin prioritizarea unui set de reforme structurale cu impact în arii cheie pentru stimularea PIB-ului potenţial: capital, forţă de muncă şi productivitate. Viziunea (…) este de a stimula producţia oriunde în România şi schimbarea paradigmei de creştere dinspre consum şi măsuri fiscale către producţie”.

Informaţii de background

La 31 decembrie 2015, valoarea schimburilor comerciale româno-slovace a fost de 2388,08 milioane Euro, exporturile au atins o valoare de 961,93 milioane euro (creștere de 3,45% față de 2014), iar importurile au ajuns la 1426,15 milioane Euro (creștere de 9,10% față de 2014). Soldul balanţei comerciale a fost negativ, de 464,22 milioane euro, majorat cu 87,4 mil. euro în comparație cu cel din 2014.

Economia slovacă a cunoscut o creştere de 3,6% a Produsului Intern Brut (PIB) la sfârşitul anului 2015, potrivit evaluărilor UE, comparativ cu 2,5%, ritmul anual de creştere a PIB, în anul 2014. Pentru anul 2016 este prognozată o creştere economică de aproximativ 3,2% şi de 3,4% pentru 2017.

Pagini recomandate

Enterprise Europe Network

Constanţa 26/04

16°C

acum
vânt 22 kmh din VNV
vizibilitate 10 km

16°C

max

11°C

min

15°C

max

11°C

min

emis înCurs valutar BNR 25/04

EUR
4.9763
0.00%
GBP
5.8067
+0.33%
USD
4.6386
-0.39%
IFR
4.9702
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic