Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Întrevedere de lucru dintre Preşedintele CCIR şi Ambasadorul Regatului Danemarcei în România

DSC_3718.jpg

27.09.2016

Președintele Camerei de Comerţ și Industrie a României a primit luni, 26 septembrie 2016, la sediul CCIR, vizita de lucru a ES dl. Karsten Vagn Nielsen, Ambasadorul Danemarcei. Scopul evenimentului a fost conlucrarea mai strânsă dintre cele două state, pentru a stimula legăturile economice și comerciale bilaterale.

În cursul dialogului, temele abordate au vizat situaţia mediului de afaceri din România în contextul negocierii Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ și Investiţii (TTIP) și impactul Brexit asupra evoluţiei Uniunii Europene în ansamblu și asupra relaţiilor economice dintre cele două state membre.

„România a realizat progrese semnificative în perioada post-aderare la Uniunea Europeană, dar și graţie relaţiilor speciale din cadrul Parteneriatului Strategic cu SUA. Acestea reprezintă repere esenţiale ale politicii externe a României, dar și instrumente eficiente de sprijinire a eforturilor interne în domeniul reformei politice și administrative, cu un impact economic remarcabil. De aceea, România percepe Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ și Investiţii ca pe o oportunitate, dar și ca pe o provocare, iar provocarea principală constă în armonizarea standardelor și normelor. Nu se poate vorbi despre reticenţă din partea societăţii civile faţă de TTIP, iar mediul economic are o abordare pragmatică, prin prisma intereselor și beneficiilor care vor rezulta de pe urma acestui acord comercial”, a subliniat președintele Camerei de Comerţ și Industrie a României.

„Deși este o ţară mică, dar cu o economie deschisă, preponderent orientată către pieţele internaţionale, Danemarca este în favoarea acestui acord. Totuși, eliminarea barierelor tarifare și reducerea barierele non-tarifare, precum și adoptarea normelor și standardelor comune reprezintă o provocare semnificativă atât pentru SUA, cât și pentru statele membre UE”, a subliniat ES Ambasadorul danez.

Brexit a determinat firmele daneze să caute noi parteneri economici. În acest context, România a devenit atractivă pentru mediul de afaceri danez, Mai mult decât atât, o parte dintre companiile daneze cu sediul în China și-au mutat activitatea în România, a spus în continuare E.S. dl Karsten Vagn Nielsen.

În acest sens, E.S. dl. Ambasador și-a manifestat dorinţa de a continua și de a consolida colaborarea cu CCIR pentru a atrage cât mai multe companii daneze în România.

CCIR a realizat o consultare naţională a mediului de afaceri din România privind Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ și Investiţii. Concluzia acestei consultări este că TTIP va contribui la dinamismul economic al României.

Informaţii de background

În 2015, volumul schimburilor economice dintre România și Danemarca a fost de 490 milioane euro. La nivelul întregului an, deficitul balanţei comerciale a fost de 45,47 milioane euro.

De asemenea, în România funcţionează 501 firme cu capital danez (22 septembrie 2016), care au investit 227 milioane Euro (sursă: ONRC).

Biroul Comunicare Publică, Tel. 0374474373; 0213190085; 0374474375; fax: 0213190156; e-mail: bcp@ccir.ro

Pagini recomandate

Enterprise Europe Network

Constanţa 29/03

21°C

acum
vânt 29 kmh din V
vizibilitate 10 km

21°C

max

13°C

min

15°C

max

10°C

min

emis înCurs valutar BNR 28/03

EUR
4.9730
+0.04%
GBP
5.8167
+0.35%
USD
4.6085
+0.42%
IFR
4.9683
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic