Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Guvernul a aprobat în 24 sept 2015 cadrul financiar al gestionării fondurilor europene pentru perioada 2014 - 2020

29.09.2015, Ministerul Fondurilor Europene

Ministerul Fondurilor Europene a supus aprobării Guvernului Ordonanţa de Urgenţă privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020, act normativ care stabileşte fluxurile financiare aferente utilizarii fondurilor europene nerambursabile în exercitiul financiar 2014-2020.

”Pornind de la experienţa acumulată în perioada 2007-2013, venim cu elemente noi în sprijinul beneficiarilor. În primul rând, prefinanţare acordată pentru salarii, onorarii şi cheltuieli cu deplasările, astfel încât aceştia să aibă la dispoziţie sumele necesare pentru a-şi implementa proiectele fără întârzieri şi dificultăţi. Mai mult, introducem posibilitatea ca autorităţile de plată să vireze direct în conturile partenerilor sumele eligibile, simplificând astfel procesul de rambursare şi scurtând perioada de timp în care organizaţiile implicate în proiecte aşteaptă să le fie decontate cheltuielile”, a precizat domnul Marius Nica, ministrul fondurilor europene.

Una dintre măsurile care vizeazaă în mod direct întărirea disciplinei financiare şi creşterea eficienţei utilizării fondurilor se referă la introducerea unei atribuţii a Ministerul Finanţelor Publice de a efectua redistribuiri de credite de angajament şi bugetare între ordonatorii de credite ai bugetului de stat, cu avizul Ministerului Fondurilor Europene, în funcţie de stadiul implementării proiectelor/ programelor finanţate din fonduri europene la nivelul fiecărei instituţii.

În ceea ce priveşte prefinanţarea acordată, beneficiarii vor avea obligaţia de a justifica utilizarea acesteia în termen de 10 zile de la expirarea perioadei pentru care s-a acordat, ceea ce va avea ca rezultat atât absorbţia efectivă a fondurilor prin stabilirea unor termene clare de justificare cât şi asigurarea lichiditatilor necesare beneficiarilor. Prefinantarea se va vira pe baza de state estimative, în tranşe, pentru o perioadă de maxim 3 luni.

Actul normativ se aplică gestionării asistenţei financiare nerambursabile alocate României din Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European, Fondul de Coeziune şi Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane în perioada de programare 2014-2020, precum şi a prefinanţării şi cofinanţării aferente acestei asistente. Documentul a fost elaborat în colaborare cu potenţialii beneficiari şi cu mai multe organizaţii ale societăţii civile (Coaliţia Naţională pentru Absorbţia Fondurilor Structurale şi Modernizarea României, Institutul de Politici Publice, Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din Romania etc.), care au oferit sugestii relevante pentru completarea sa.

Pagini recomandate

Enterprise Europe Network

Constanţa 25/04

17°C

acum
vânt 11 kmh din E
vizibilitate 10 km

17°C

max

12°C

min

14°C

max

10°C

min

emis înCurs valutar BNR 24/04

EUR
4.9761
-0.00%
GBP
5.7878
+0.31%
USD
4.6567
-0.28%
IFR
4.9702
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic