Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Care sunt recomandările Camerei de Comerţ Americane în România în vederea eficientizării absorbţiei fondurilor europene în perioada 2014 - 2020

25.08.2014, AmCham România

Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România) a salutat aprobarea acordului de parteneriat dintre Uniunea Europeană și România, in vederea accesării de catre ţara noastră a fondurilor structurale și de investitii de care vor dispune statele membre în perioada 2014-2020.

Pe parcursul procesului de elaborare și revizuire a Acordului de Parteneriat, grupul de lucru dedicat Fondurilor Structurale și Achiziţiilor Publice al AmCham România, a furnizat recomandări și propuneri permanente către Ministerul de resort și ministerelor implicate în procesul de negociere și programare. Aceste recomandări au avut ca scop eficientizarea și coerenţa de absorbţie a fondurilor europene aferente noii perioade de programare financiară.

Ţinand cont de procentul redus al investiilor directe în economie și a atitudinii prudente a investitorilor cauzată de contextul geo-politic din regiune, crearea unor mecanisme funcţionale și performante de injecţie a resurselor publice, inclusiv a finanţării europene, în economie trebuie să fie o preocupare centrală a autorităţilor române.

Conducerea AmCham România explică importanţa susţinerii și îmbunătăţirii unor măsuri pe care le consideră prioritare pentru dezvoltarea economică a ţării și au in vedere recomandările membrilor AmCham România vizând susţinerea dezvoltării unei economii de tip smart și încurajarea sectorului privat, în special IMM-uri, necesitatea creșterii capacitătii și performanţei administrative, dezvoltarea infrastructurii, precum și integrarea priorităţilor naţionale trans-sectoriale, astfel incât profilul de competitivitate al României să poată fi optimizat.

Printre cele mai importante recomandări ale reprezentanţiilor AmCham România sunt:

  • creșterea performanţei sistemului de management și control al ESI (programare, coordonare, implementare, design instituţional, management și control, introducerea mecanismelor de alertă timpurie)
  • implementarea unor mecanisme de prevenire a corecţiilor financiare
  • imbunătăţirea capacităţii instituţionale.
  • utilizarea extinsă a instrumentelor financiare
  • modernizarea regimului achiziţiilor publice conform noilor directive europene.
  • utilizarea eficientă și intensivă a asistenţei tehnice.
  • prioritizarea și integrarea trans-sectorială prin sincronizarea interministerială în privinţa identificării priorităţilor naţionale strategice.
  • alocarea de fonduri europene pentru sustinerea unei economii de tip SMART, îndeosebi a unor investiţii de tip SMART Energy Economy.
  • creșterea actualei alocări financiare pentru sectorul privat, în special pentru IMM-uri productive și prestatoare de servicii, și extinderea listei beneficiarilor eligibili prin includerea întreprinderilor mari.
  • promovarea sistemelor de transport durabile, în special a reţelei feroviare ce poate asigura un transport relativ ieftin și fiabil, conducând în același timp la descongestionarea traficului rutier.
  • crearea de locuri de muncă și modernizarea educaţiei, inclusiv prin includerea unor măsuri de încurajare a unităţilor prescolare, educaţiei terţiare prin parteneriate între universităţi, mediul de afaceri și parteneri sociali, precum și a unui sistem de învăţare dual (învăţare şi locuri de muncă cu normă parţială).
  • cadastrarea în mediul rural și combaterea defrișărilor abuzive.

AmCham România va continua să promoveze în dialogul cu autorităţile aceste priorităţi ce pot constitui puncte de referinţă atât în vederea stabilirii unor alocări financiare adecvate cerinţelor din piaţă, creșterii competitivităţii României, cât și în evitarea unor piedici precum cele întâlnite în perioada 2007 – 2013.

 

Documente

Recomandari integrale 1.02 MB 25.08.2014

Pagini recomandate

Enterprise Europe Network

Constanţa 26/04

12°C

acum
vânt 25 kmh din VNV
vizibilitate 10 km

15°C

max

11°C

min

15°C

max

11°C

min

emis înCurs valutar BNR 25/04

EUR
4.9763
0.00%
GBP
5.8067
+0.33%
USD
4.6386
-0.39%
IFR
4.9702
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic